Zelenski: Nu este suficient că Rusia este slăbită. Trebuie să dea socoteală total pentru tot ce a făcut

“Operaţiunile de căutare şi salvare s-au finalizat în Uman abia în această după-amiază. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor celor care au fost răniţi în acest atac. Vom face totul pentru ca statul terorist să răspundă cât mai curând posibil pentru ceea ce a făcut. Oricine pregăteşte astfel de atacuri cu rachete nu poate decât să ştie că va fi complice la crimă. Oricine ghidează şi lansează rachete, care manevrează avioane şi nave pentru teroare. Nu numai cei care dau ordine, ci voi toţi, sunteţi cu toţii terorişti şi criminali şi toţi trebuie să fiţi pedepsiţi. Şi categoric – cei care au comis crima primordială, de la care au pornit toate celelalte – crima de agresiune împotriva poporului nostru, împotriva statului nostru.

În acest atac de la Uman şi-au pierdut viaţa şase copii, au murit în total 23 de oameni… Condoleanţe tuturor rudelor şi prietenilor!”, a spus Zelenski.

“Săptămâna viitoare va fi destul de importantă din punct de vedere al luptei noastre pentru dreptate pentru ucraineni, adică pentru pedepsirea statului terorist şi a tuturor criminalilor de război. Pregătim câţiva paşi importanţi pentru a consolida în continuare parteneriatele şi pentru mai multă energie pentru crearea unui tribunal care să judece crima de agresiune rusă. Şi pentru a grăbi înfrângerea statului terorist.

Nu este suficient pentru Ucraina şi pentru lume că Rusia este slăbită, ceea ce se întâmplă deja. Trebuie să dea socoteală total pentru tot ce a făcut.

Pregătim, de asemenea, noi decizii de sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor implicate în industria de apărare a teroriştilor şi împotriva entităţilor străine care ajută Rusia să prelungească această agresiune. Deciziile noastre vor fi făcute publice în curând”, a adăugat el.

Zelenski a menţionat că de la startul războiului a decoraat peste 45.000 de ucraineni. “Recent, am semnat noi decrete prin care sunt decoraţi apărătorii noştri, eroii noştri. Încă aproape 450 de soldaţi din Forţele Armate ale Ucrainei, Forţele Terestre, paraşutisti, Forţele Aeriene, apărarea teritorială şi încă peste 300 – din Garda Naţională, poliţia noastră, Serviciul de Stat de Urgenţă şi poliţiştii noştri de frontieră. În total, pe durata războiului pe scară largă, 45.038 de bărbaţi şi femei au primit decoraţii. Şi este o dovadă a extraordinarului eroism zilnic al poporului nostru. Toţi cei care luptă pentru Ucraina, toţi cei care muncesc pentru victoria noastră”.

Navigare în articole