Ursula von der Leyen, răspuns pentru România la scrisoarea privind problema cerealelor din Ucraina – Măsuri de urgență

„Vă mulțumim pentru scrisoarea dvs. din 31 martie 2023. Suntem conștienti pe deplin de îngrijorările pe care le exprimați în ceea ce privește creșterea importurilor de anumite produse agricole ucrainene.

Având în vedere piața noastră unică și uniunea noastră vamală, este necesară o abordare europeană comună pentru a aborda aceste preocupări care decurg dintr-o interacțiune a diferiților factori. Măsurile unilaterale pot ajuta adversarii Ucrainei și nu ar trebui să se erodeze sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina.

Într-adevăr, accesul pe piață pe care l-am acordat Ucrainei și căile de solidaritate ale UE pe care le-am deschis sunt cruciale pentru rezistența Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei. Mai mult, exporturile Ucrainei ar trebui să continue pentru a ajunge pe piețele din întreaga lume, inclusiv pe țările în curs de dezvoltare.

Acum trebuie să abordăm consecințe nedorite specifice ale creșterii neașteptate a importurilor în țările dvs”, transmite președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„În paralel cu clauza de salvgardare, ar trebui să lucrăm pentru a adopta cele aflate în așteptare: propunerea legislativă pentru reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an dincolo de expirarea lor actuală la 5 iunie 2023. Extinderea acestor măsuri excepționale va permite să ne consolidăm ajutorul comercial către Ucraina.

Trebuie remarcat faptul că propunerea noastră de extindere include deja o garanție accelerată printr-un mecanism cu dispoziții mai stricte, monitorizare și raportare mai stricte către statele membre, un prag de declanșare mai mic și un termen de evaluare mai scurt.

Aceasta răspunde în mod specific la preocupările statelor membre primare și ale părților interesate, inclusiv fermierilor, și vor permite să reacționăm și mai rapid în viitor pentru a proteja piața UE, după caz.

Dincolo de utilizarea garanțiilor, vom lucra și mai intens pentru a facilita tranzitul bunurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât și către terți parteneri, astfel atenuarea presiunii pe termen scurt asupra țărilor adiacente Ucrainei și în același timp timp contribuind la lichiditatea piețelor agroalimentare globale.

Aceasta include munca continuă la reducerea costurilor globale de logistică, o mai bună coordonare a tranzitului și îmbunătățirea infrastructurii în porturi, interconexiuni de frontieră și alte conducte de sub benzile de solidaritate ale UE, ca precum și sprijinirea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. 

Sunt convins că fermierii joacă un rol vital în Europa. Ele ne oferă hrana, susțin comunități rurale, protejează mediul natural și conservă moștenirea noastră culturală. Ei merită sprijinul nostru. Vă rugăm să fiți siguri că Comisia va continua să sprijine acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, se arată în scrisoarea semnată de Ursula von der Leyen.

Navigare în articole