Urmările dezastruoase ale VISCOLULUI: 11 județe afectate – Zeci de autovehicule derapate și avariate

În contextul avertizării meteorologice Cod Roșu de tip nowcasting emisă de Administrația Națională de Meteorologie, vizând viscol și ninsori abundente pentru județele Botoșani si Iași s-a închis circulația pe toate drumurile naționale și județene începând cu ora 21.30 în județele menționate.

Totodată, s-au înregistrat efecte în 8 localități din 11 județe (BC, BT, BR, BV, CT, DB, HR, IS, MH, NT și VS), unde se intervine/s-a intervenit pentru deblocarea a 69 autovehicule derapate/imobilizate/blocate pe calea de rulare cu 138 persoane, evacuarea apei din 1 beci, precum și pentru degajarea unor elemente de construcție de la 1 imobil și a 24 copaci, fiind avariate 19 autoturisme.

Din cauza zăpezii, 1 drum național (DN 15D/NT) și 10 drumuri județene sunt blocate (DJ 119A /BC, DJ 157A/NT, DJ 119A/BC, DJ 157H/NT, DJ 207/NT, DJ 207D/NT, DJ 159/NT, DJ 155G/NT, DJ 155I/NT și DJ 157/NT).

Din punct de vedere al traficului rutier, circulația se desfășoară în condiții de iarnă în județele Bacău, Neamț, Suceava și Vaslui, unde se intervine cu materiale antiderapante.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică s-au înregistrat avarii în 28 localități din 2 județe (BC și HR), însumând un număr de aprox. 3.049 consumatori finali nealimentați. La momentul raportării se intervine pentru remedierea situațiilor semnalate.

La acest moment se intervine la nivelul județelor Neamț și Vaslui pentru deblocarea a 13 autovehicule cu 31 de persoane.

Reamintim faptul că la nivel central și local s-au dispus următoarele măsuri :

monitorizarea și coordonarea situației operative prin structurile de specialitate;

realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județele BT și IS cu 9 ATPVM (4 în BT și 5 în IS) și 8 ȘENILATE (4 în BT și 4 în IS) din județele BC, BN, BZ, CV, GL, HR, MS, SV și VN.

menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 6 județe (BC, BT, IS, NT, SV și VS);

creșterea capacității operaționale la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani;Până la aceat moment au fost emise 3 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 3 județe (BC, IS și NT).

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Navigare în articole