Slovacia spune STOP cerealelor din Ucraina. „Vom informa România și Bulgaria”

Ministerul Agriculturii din Slovacia a luat decizia de a interzice cerealele ucrainene pe piața din țară după ce un lot de grâu ucrainean cu o greutate de 1.500 de tone a fost depistat cu un pesticid care nu este permis în Uniunea Europeană și care poate afecta negativ sănătatea umană.

În conformitate cu un comunicat de presă, instituțiile subordonate ale Ministerului Agriculturii din Slovacia vor colecta mostre din toate cerealele și făina de proveniență ucraineană care sunt deja depozitate în Slovacia.

La ședința comună de mâine, care se va concentra pe protejarea piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina, Ministrul Samuel Vlčan va informa ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și miniștrii agriculturii din România și Bulgaria cu privire la situația cerealelor interzise din Ucraina.

Săptămâna aceasta, Polonia și Ucraina au ajuns la un acord de a opri importurile de cereale cel puțin până în iulie, din cauza unui aflux mare de cereale ucrainene ieftine, care a provocat nemulțumirea fermierilor polonezi. În urma protestelor, guvernul polonez a solicitat Comisiei Europene să utilizeze „toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a afirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a purtat în această dimineață discuții cu miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria în ceea ce privește scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, care au scos în stradă fermierii din România. Însă, la această întâlnire nu s-a prezentat și omologul lui Daea din Ucraina.

Navigare în articole