Rusia a decis introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață pentru acte de trădare

Camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, a votat, de asemenea, majorarea pedepselor maxime pentru o serie de infracțiuni de terorism și sabotaj și a introdus o nouă lege care îi pedepsește cu până la cinci pe cei ani de închisoare care ajută la executarea deciziilor legale ale organizațiilor internaționale din care Rusia nu face parte, informează Reuters.

Această mișcare este considerată un răspuns direct la emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin luna trecută în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Amendamentele – care trebuie aprobate de Camera superioară a Rusiei înainte de a fi semnate în lege de Putin – vin în momentul în care grupurile de drepturi spun că autoritățile ruse intensifică o campanie pentru a înăbuși puținele voci de opoziție care rămân în țară. Pedeapsa maximă anterioară pentru trădare era de 20 de ani.

Luni, un tribunal de la Moscova l-a condamnat pe activistul politic de opoziție Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare pentru trădare și alte acuzații, cea mai dură sentință pronunțată unui critic de la Kremlin de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Organizația Human Rights Watch a spus că Kremlinul folosește astfel de cazuri „pentru a insufla frica poporului rus și pentru a eradica orice oportunitate pentru societatea civilă de a se mobiliza și de a se opune Kremlinului și războiului său”.

Pe de altă parte, Rusia spune că astfel de legi sunt necesare pentru a proteja țara de infiltrarea Ucrainei și a agențiilor de informații occidentale.

„Amendamentele sunt necesare pentru a proteja împotriva amenințărilor fără precedent cu care țara noastră se confruntă acum din partea Ucrainei și a sponsorilor săi occidentali”, a declarat parlamentarul Vasily Piskarev când au fost prezentate la începutul acestei luni.

Navigare în articole