Primăriile cer ajutorul Guvernului, unde zboară banii – Anchetă bombă: Pe ce cheltuie edilii în plină austeritate

Municipiul Medgidia va primi cea mai mare sumă din fondul de rezervă. În eXpunerea de motive atașată hotărârii de Guvern se menționează vag că municipiul s-ar confrunta cu probleme financiare în ceea ce privește asigurarea cheltuielilor de funcționare.

Bugetul estimat al municipiului pe acest an este de peste 133 de milioane de lei. O parte din sume au fost alocate în mod expre pentru reclamă, publicitate și protocol. Și, chiar dacă au trecut doar câteva luni, primăria a risipit deja, doar PRIN achiziții directe, 6,4 milioane de lei. 

– 2 autoturisme: 172.000 de lei- consultanță juridică: 120.000 de lei- Zilele Copilului: 230.000 de lei

sursă: anchetă jurnalistică

Primăria a achiziționat două mașini, dar a avut nevoie și de consultaNță juridică. Mai mult decât atât, și pentru organizarea Zilei Copilului au fost alocate sume impresionante.

Primarul a fost darnic și cu presa din oraș. 315.000 de lei au ajuns la noile firme, chiar dacă o parte dintre ele au primit bani și anii trecuți.

350.000 de lei de la Guvern va primi și Primăria Nufăru din Tulcea, conform anchetei jurnalistice. Primarul de aici este Ionuț Solomencu, aflat la primul său mandat. Bugetul comunei este de peste 19 milioane de lei, dar edilul nu a stat cu mâinile în sân și a cheltuit deja 1,6 milioane de lei. Pe ce?

Primăria a asigurat, în primul rând, serviciile de pază – o achiziție neobișnuită pentru localități mici. 231.000 de lei a costat contractul. Printre celelalte achiziții directe s-au mai numărat o mașină, plante pentru comună și un curs de dans pentru ansamblul din comună.

– un autoturism: 100.000 de lei- plante: 22.300 de lei- curs de dans: 30.000 de lei

sursă: anchetă jurnalistică

Nici de aici nu lipsesc reclamele, astfel că primarul a cumpărat un spațiu de 120.000 de lei pentru un ziar local. Iar ca angajații primăriei să fie pregătiți cum se cuvine, au fost trimiși la cursuri la Băile Felix, Mamaia și Olimp, pe 28.400 de lei.

Tot de 350.000 de lei are nevoie și comuna Berislăvești, din Vâlcea, unde primar este Nicolae Popescu. La fel ca în Tulcea, și aici au fost cheltuieli mari de la începutuL anului: peste 1,2 milioane de lei. Cei mai mulți au fost investiți în iluminatul public, adică peste 800.000 de lei. S-au băgat bani și într-un spectacol pentru zilele comunei, unde numai pentru scenă și instalații au fost alocați 10.000 de lei. Spectacolul artistic a urcat la 13.000 de lei.

Nici primăria comunei Budacu de Jos din Bistrița-Năsăud nu pare să aibă parte de liniște fără bani. Chiar dacă în primele 6 luni primăria a cheltuit un milion de lei, tot strigă după ajutor de la Guvern.

Edilul de aici, Florin Simionca, a contractat 84.000 de litri de motorină cu 530.000 de lei. Și aici a fost nevoie de o nouă mașină, pe care primăria a dat 100.000 de lei. Iar 18.000 de lei a costat publicitatea, conform anchetei, plătită în contul a două instituții media.

În timp ce primăriile așteaptă sumele, Guvernul spune că vrea o analiză la niveL local. Iar asta pentru că situația a ajuns să se repete deja în fiecare an, iar primăriile continuă să gestioneze după bunul plac bugetele locale. 

 

 

Navigare în articole