Poveste de succes pentru o familie de români din Italia: au început ca spălători de vase, acum dețin un hotel apreciat de toți turiștii

Au sosit în Italia din România la 20 de ani: „Ideea era să stăm o vreme, să câștigăm cât aveam nevoie la acea vârstă, poate să ne cumpărăm o mașină frumoasă. Dar când ne-am întors, ne-am dat seama că ne simțeam deja străini și ne-am întors în Friuli, pentru totdeauna”, scrie stiridiaspora.ro.

Marian Enache și soția sa, Florina, se află în zona Pordenone din 2008. Amândoi au căpătat experiență ca lucrători în restaurante. Cu toate acestea, cei doi întotdeauna și-au dorit să dețină propriul lor local: „Chiar și ca spălători de vase, mă gândeam: într-o zi voi avea propriul meu local” spune el. La început au găsit un loc de muncă, unde erau muncitori sezonieri, apoi ca angajați permanenți, ‘dar am vrut să creștem mai mult”, mărturisesc cei doi români. 

„Am decis să investim în restaurantul Alla Casasola din Maniago, care era închis, pentru a-l relansa”.

Aventura a funcționat: „Toată lumea se aștepta ca noi să facem bucătărie tipic românească, dar nouă ne-au plăcut mâncărurile tipice din această zonă, frico, pitina. Ceea ce, la o privire mai atentă, sunt feluri de mâncare care seamănă, începând cu cele cu polenta”.

Câțiva ani pe această linie și dorința de a crește este încă prezentă: „Ne-am gândit să cumpărăm localul pe care îl închiriasem, apoi s-a ivit o altă oportunitate, un hotel închis de ani de zile, cu posibilitatea de a îmbina bucătăria cu ospitalitatea”.

Contractul a fost semnat în decembrie 2020, în plină pandemie: „Inutil să spun că ne-au făcut nebuni, hotărâți să pariem pe un sector care era probabil printre cele mai penalizate. Am renunțat chiar și la casa noastră și acum iată-ne aici”, conform Il sole 24 ore.

La data de 16 decembrie 2021, Casa Valcellina din Montereale Valcellina (denumită anterior Grizzino) a fost inaugurată după ce a trecut printr-o renovare la care au contribuit prietenii și rudele cuplului.

„Cheia succesului nostru, în opinia noastră, este faptul că am vrut să punem în valoare teritoriul pe care l-am întâlnit, cu identitatea sa. Am mers în permanență în căutarea produselor locale și a unicității lor. Ceea ce descoperim împărtășim cu clientul, îi spunem lucruri care îl fac pe turist să se îndrăgostească și să revină.

Cu mâncărurile și vinurile, ajutăm, de asemenea, multe persoane de o anumită vârstă să își amintească amintiri din copilărie: asta ne place să facem”, spune cuplul, care între timp a fost binecuvântat și cu un copil.

În plus, hotelul a fost distins cu un premiu la secțiunea întreprinderilor străine de către Camera de Comerț din Pordenone și Udine.

Navigare în articole