Portul Constanța, la mijlocul luptelor politice! Poarta comercială a României, FURATĂ – Cine este în spatele JAFULUI de la malul mării

Portul Constanța a fost gândit ca un port feroviar. Era un complex cu sute de kilometri de linii de cale ferată care, în prezent sunt în mare parte, nefuncționale. Iar CFR Marfă plătește chirie către CFR Infrastructură ca să-și țină vagoanele vechi pe șinele din Port. Șinele s-au stricat și nimeni nu și-a amintit de ele decât după declanșarea războiului din Ucraina când portul a devenit un obiectiv strategic la nivel mondial. Abia la finalul lui 2022 a început mutarea vagoanelor și repararea șinelor.

În prezent, Administrația Porturilor Constanța este compania de stat care deține portul de la malul mării. Statul Român, prin ministerul Transporturilor, este acționar majoritar al companiei. Majoritatea directorilor Administrației Porturilor au fost numiți politic de putere.

Cel mai recent masterplan pentru aducerea pe linia de plutire a portului a apărut în 2016 și cuprindea 20 de investiții ce trebuiau finalizate până în 2020. Nu s-a pus în aplicare, iar situația din port este una critică. În lipsa unui loc în care tirurile să staționeze, mașinile de mari dimensiuni se așează în coloană pe autostradă. În timpul verii, acest lucru dă traficul peste cap. O parcare în afara portului este unul dintre cele 20 de obiective ale Masterplanului din 2016.

Un alt obiectiv numit port-comunity-sistem ar fi trebuit să rezolve problema traficului din port. Aici nu se respectă nicio ordine a mașinilor venite, iar din acest motiv haosul este cuvânt de lege. Iar nervii oamenilor care lucrează aici sunt mereu întinși la maximum.

Florin Vizan este actualul director general al Administrației Porturilor. A fost numit pe această funcție provizoriu, fără concurs și nu are niciun plan de management. Vizan a recunoscut că nu cunoaște ce obiective sunt în programul de guvernare privind portul.

Întrebat ce reprezinta port comunity sistem, Florin Vizan a spus: este un… implementarea unor sisteme integrate de… ăăă.. deee.. operare, de calculator, de… la ce se refera.. comunicatii?!

Despre lipsa de cunoștințe a directorului, ministrul transporturilor nu are nimic de spus.

„Eu am avut o discutie ulterior numirii. Nu e atributul meu sa numesc directorul niciunei companii”, a spus Sorin Grindeanu.

Totuși, membrii consiliului de administratie sunt numiti de adunarea generala a actionarilor pe care chiar ministerul transporturilor o controlează. Actualul consiliu e compus din 7 membrii, dintre care cel puțin 3 au fost numiti pe mandatul lui Sorin Grindeanu, fără concurs și fără să aibă experiență în conducerea companiilor din domeniul naval.

Din cauza lipsei de management, a început reducerea locurilor de muncă din portul Constanţa. Potrivit unui studiu, 27% din forţa de muncă din în intervalul 2008 – 2015 s-a pierdut, adică aproape 1.500 de locuri de muncă.

Lucrurile ar putea cunoaște, însă, o schimbare. În urmă cu mai puțin de o lună a apărut informația că Familia conducătoare din Emiratele Arabe Unite face o investiție majoră în Portul Constanța. Subsidiara românească a grupului DP World din Emiratele Arabe construiește un nou terminal de mărfuri în portul Constanța, pe o suprafață de teren de aproape 12 hectare, potrivit Profit.ro. Valoarea totală a investiției este estimată la aproape 197 milioane lei plus TVA, din care o parte va fi acoperită din fonduri UE nerambursabile. Execuția lucrărilor este programată să dureze cel mult 12 luni. 

Navigare în articole