Ministrul Economiei Radu Oprea: Litoralul românesc este foarte sigur astăzi pentru toți turiștii. Calitate apei este bună

„Litoralul romanesc este  foarte sigur astazi pentru toti turistii. Avem calitatea apei buna. Situatia este monitorizata, se fac verificari in permanenta”, a tinut sa le transmita romanilor ministrul social-democrat al Economiei, intr-o interventie telefonica la Realitatea PLUS. 

Anterior, o declarație similară a fost facută de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a anunţat că, în urma monitorizărilor făcute la nivel naţional de mai multe instituţii, dar şi în urma discuţiilor pe care le-a avut cu omologii săi din Ucraina şi Bulgaria despre dezastrul provocat de ruperea barajului Nova Kahovka din Ucraina, nu există, la acest moment, motive de îngrijorare cu privire la calitatea apei din Marea Neagră.

„Aş putea să spun că suntem deocamdată asiguraţi că nu există niciun pericol pentru populaţie”, a spus Mircea Fechet.

Reamintim că barajul Nova Kahovka din Ucraina a fost distrus în primele ore ale zilei de 6 iunie 2023, provocând inundaţii extinse de-a lungul cursului inferior al fluviului Nipru în regiunea Herson. Cel puţin 28 persoane au murit şi câteva zeci au fost date dispărute, la fel ca multe animale. Ruşii şi ucrainenii se învinovăţesc reciproc pentru dezastru, iar preşedintele Zelenski a vorbit despre un ”ecocid”.

Fostul ministru al ecologiei Ostap Semerak a declarat că aceasta este cea mai mare catastrofă de mediu din Ucraina de la dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Crucea Roşie a avertizat că apele deversate, care se scurg către Marea Neagră, au luat cu ele şi minele care erau amplasate pe câmpuri. De asemenea, de la hidrocentrala de la Nova Kahovska s-au scurs peste 150 de tone de ulei industrial. La câteva zile de la dezastru, la Odesa ajunseseră în Marea Neagră pereţi şi acoperişuri de case.

Navigare în articole