Fostul președinte al Comisiei Europene, vizită la București – Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis – Agenda discuțiilor

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde va susține și o alocuțiune.

Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se va desfăşura în Aula Magna a Palatului ASE. Evenimentul are loc în contextul manifestărilor organizate de Academia de Studii Economice cu prilejul împlinirii pe 6 aprilie a 110 ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.Preşedintele Klaus Iohannis va participa la acest eveniment şi va susţine o alocuţiune, la ora 10.30, potrivit programului prezentat de Administrația Prezidențială.

Ulterior, șeful statului îl va primi la Palatul Cotroceni pe fostul președinte al executivului european, pentru o întrevedere, programată la ora 13.00.

Jean-Claude Juncker a fost preşedinte al Comisiei Europene din 2014 până în 2019.

Prim-ministru al Luxemburgului între 20 ianuarie 1995 – 4 decembrie 2013, președinte al Eurogrupului între 2005 și 2013 și președinte al Comisiei Europene în perioada 2014-2019, Juncker a fost cel mai longeviv lider național al UE post-Război Rece, cu 18 ani de mandat la cârma acestui stat fondator al UE, la mare distanță de Angela Merkel (16 ani) sau Jacques Chirac (12 ani).

Din această postură a ocupat de două ori poziția de președinte al Consiliului UE în calitate de premier al Luxemburgului când această țară a deținut președinția rotativă a Uniunii Europene. În 2005, în calitate de președinte al Consiliului UE, a fost gazdă a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, la 25

În calitate de președinte al Comisiei Europene a vizitat România în preajma Zilei Europei din 2017, când țara noastră a aniversat 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, moment în care s-a adresat și Parlamentului European și a fost invitat special al recepției de Ziua Europei găzduită de președintele Iohannis.

În 2018, la invitația lui Juncker, Klaus Iohannis a devenit primul lider român care s-a adresat unei reuniuni a Colegiului Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker este cel care a propus organizarea unui summit informal al liderilor UE la Sibiu, în timpul președinției române a Consiliului UE în 2019, opțiune pe care șeful executivului european de la acea vreme a lansat-o public la discursul său privind Starea Uniunii Europene din septembrie 2017. La 9 mai 2019, pentru prima dată în istoria UE, liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Sibiu chiar de Ziua Europei.

Navigare în articole