Experiment într-o piață: Ce spun vânzătorii dacă vrei să le testezi nivelul de nitrați din legume: „Lasă-ne în pace cu aparatul dumitale!”

„Mulți au început să evite să mai cumpere dacă văd eticheta românească, cea pe care o căutau nu demult. Vreau astăzi să facem un experiment. Am la mine un aparat foarte drăguț cel care testează cantitatea de nitrați din legumele și fructele pe care le găsim în piață”, spune jurnalistul Realitatea PLUS, Raul Giuglea.

Nu toți comercianții sunt însă dispuși să se afle cât de periculoase sunt legumele și fructele vândute. Dialogul cu comercianții este fabulos:

Jurnalist: Astea de unde sunt, roșiile? Comerciant: Sunt româneștiSunteți curios, vreți să vedem?  Nu, nu!!!

Și cel mai probabil, mulți au și un motiv pentru care refuză. Anul acesta, în tot județul Teleorman, Autoritatea Fitosanitară a testat doar două fire de salată. În Giurgiu, acolo unde există un bazin legumicol mult mai mare, în cadrul programului tomata, vor fi verificați oficial de statul român 38 de producători, adică, doar doi la sută din totalul celor înscriși.

În Olt, din puțin peste 7.000 de producători înscriși în programul Tomata, au fost prelevate doar 54 de probe.

În ciuda testelor puține, autoritățile ne spun să stăm liniștiți că, în România, siguranța alimentară respectă toate normele Uniunii Europene. La fel susține și ministrul Agriculturii, Petre Daea, după ce personal a vizitat mai multe sere.

Pesticidele sunt produse chimice folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor. În cantități peste limită, ele devin toxice pentru om. România este pe locul şase în UE la cantitatea de pesticide folosită în agricultură. Nitrații și nitriții sunt substanțe cu potențial cancerigen. Este afectată în special zona colo-rectală unde celulele umane sunt bombardate chimic și își schimbă structura. 

 

Navigare în articole