Dilema ecologistului: În ce pubelă trebuie aruncată folia alimentară de aluminiu

Din ce este făcută folia de aluminiu?

Folia din aluminiu este făcută din mai multe foi/straturi de aluminiu rulate foarte subțire. Aceste foi sunt rulate pe un tub de carton și apoi, introduse într-o cutie de carton. De cele mai multe ori, foliile de aluminiu sunt folosite pentru a înveli mâncarea acasă sau de către cei care fac livrările la domiciliu pentru a păstra mâncarea caldă deoarece aluminiul este un bun conducător de căldură.

Cum se colectează?

Folia de aluminiu se colectează separat pentru reciclare doar dacă aceasta este curată și nu are resturi menajere care pot contamina celelalte ambalaje. Dacă folia este puțin murdară, se recomandă clătirea acesteia și refolosirea ei (dacă este posibil). Fiind un material subțire care se poate distruge ușor, acesta se face bulgăre și se pune în recipientul de metale. Verificați înainte dacă salubritatea ridică și acest tip de material.

În cazul în care folia de aluminiu este murdară, se aruncă la deșeuri menajere, deoarece este contaminată și nu se poate recicla. [2]

Cum se reciclează?

Mai întâi se sortează de celelalte tipuri de metale. Aluminiul este sfărâmat, făcut baloți și trimis într-o instalație de reciclare a metalului. În instalație este curățat, topit și apoi turnat în foi de aluminiu din care se fabrică mai apoi diverse ambalaje precum dozele de băuturi sau cutiile de conserve.

Este periculoasă utilizarea foliei de aluminiu și ce alternative există?

Aluminiul este prezent în organismul fiecăruia în cantități mici, care nu sunt periculoase pentru corpul uman. Însă acesta pătrunde în organismul nostru prin mai multe căi decât prin alimentație: deodorante, loțiunile de corp sau șampoanele, dar și din aer sau apă. Pentru a minimiza „consumul” de aluminiu poți renunța la alimentele gătite în acest tip de folie înlocuind-o cu hârtie de copt sau vase de Jena.  De asemenea, turmericul este cunoscut că are un efect protector asupra organismului împotriva aluminiului, fiind un antioxidant natural. 

Știați căFolia de aluminiu a fost folosită la începutul anilor 1900 pentru ambalarea bomboanelor, de către Life Savers, una dintre cele mai importante fabrici de bomboane din America?Partea „strălucitoare” a foliei de aluminiu reflectă 88% din lumină, ceea ce îl face unul dintre cele mai bune și eficiente materiale pentru izolarea căldurii solare?Aproximativ 7 miliarde de containere pline cu foi din aluminiu se produc în fiecare an, ceea ce reprezintă 220 de containere în fiecare secundă?SURSA

Navigare în articole