Cum contribuie stresul la creșterea colesterolului – Riscuri majore la care ne expunem

Pentru reducerea colesterolului, o dieta saraca in grasimi si un program regulat de exercitii fizice poate reduce riscul acestor afectiuni. Cu toate acestea, studiile arata ca stresul la locul de munca sau acasa poate determina cresterea colesterolului din sange.

In urma studiilor, s-a demonstrat că stresul psihologic conduce la niveluri mai mari de trigliceride și lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), colesterol „rău” . Atunci când organismul se confruntă cu stres, au loc anumite reacții fiziologice, inclusiv modificări ale nivelurilor de hormoni și ale unor componente din sânge. Ambele evenimente ar putea duce la creșterea colesterolului.

Oamenii de știință au sugerat câteva moduri în care reacțiile de stres pot duce la creșterea colesterolului.

– Hemoconcentrarea- când o persoană se confruntă cu stres, poate experimenta hemoconcentrare. Acest lucru face ca sângele să piardă lichid. Componentele sângelui, inclusiv colesterolul, devin mai concentrate. Acesta ar putea fi o modalitate prin care stresul duce la un nivel mai ridicat de colesterol pe termen scurt. Un posibil motiv pentru aceasta poate fi faptul că, pe măsură ce tensiunea arterială crește, fluidul se deplasează din vasele de sânge în spațiile interstițiale din jurul lor.

Citește mai multe detalii pe realitateamedicala.net.

Navigare în articole