Comisia Europeană a pus ochii pe facturile la curent și gaze. Oficialii UE „recomandă” tăierea ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile și renunțarea la plafonarea prețurilor din energie

Comisia Europeană avertizează în raportul de țară că toate ajutoarele oferite acum de guvern, și anume plafonarea prețurilor la energie, a celor la combustibil dar și ajutoarele oferite persoanelor vulnerabile vor duce cheltuielile executivului la 0,3% din PIB anul acesta. Comisia mai estimează că deficitul bugetar ar putea aunge anul acesta la aproape 5% din PIB.

Acestea sunt  motivele pentru care executivul comunitar vine în acest raport cu recomandări concrete pentru țara noastră astfel încât să reducem deficitul bugetar. Una dintre cele mai importante recomandări este eliminarea treptată a plafonului prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

De acest ajutor beneficiază în acest moment milioane de români dar iată că ar putea fi eliminat până la finalul acestui an. Surse oficiale spun că în momentul de față coalitția ia în calcul modificare schemei de sprijin, mai exact ar vrea să reducă aceste plafoane, dar că nu exclude că până la finalul anului să renunțe la această plafonare în funcție de evoluția prețurilor de pe piață.

Comisia mai vine cu o alte recomandări: să avem o mai bună absorbție a fondurilor europene, ceea ce înseamnă să nu mai întârziem cu jaloanele asumate în PNRR. Un exemplu bun în acest sens este chiar reforma pensiilor speciale, din cauza căreia riscăm în momentul de față să pierdem  bani europen.

Comisia mai recomandă să grăbim tranziția spre o economie verde.

Navigare în articole