China și-a găsit aliat militar la o aruncătură de băț de coasta SUA. Cele două țări pregătesc un centru comun de antrenament

Această dezvoltare a provocat îngrijorare în Washington, deoarece amplasarea propusă ar putea aduce trupele chineze și alte forțe de securitate și informații la doar aproximativ 160 de mile distanță față de coasta Floridei. Sursele citate de Wall Street Journal includ atât actuali, cât și foști angajați ai administrației americane.

Potrivit cotidianului american, China și Cuba sunt angajate în negocieri privind deschiderea unei facilități în nordul Cubei, iar acest lucru ridică preocupări cu privire la posibila extindere a activităților de spionaj ale Chinei. Statele Unite ale Americii au luat legătura cu oficialii cubanezi în încercarea de a împiedica aceste planuri. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că nu are informații despre aceste discuții în timpul unui briefing susținut la Beijing pe data de 20 iunie. Ambasadele SUA și Cuba din Beijing nu au oferit comentarii la cererile de informații.

Conform unei surse anonime din administrația președintelui american Joe Biden, China a utilizat Cuba ca bază de spionaj pentru o perioadă de timp și a modernizat instalațiile de colectare a informațiilor în 2019. Wall Street Journal a raportat recent că China a semnat un acord secret cu Havana pentru a înființa o unitate electronică de interceptare pe o insulă situată la aproximativ 100 de mile de Florida. Cu toate acestea, guvernele SUA și Cuba nu au confirmat oficial această informație.

Navigare în articole