Chestionare cu tentă sexuală pentru elevii de clasa a VIII-a: „Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”

Un nou scandal mocnește în Educație! Vorbim despre testele TIMMS, o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință. 

Un părinte din Constanța reclamă faptul că, pe lângă testul propriu-zis, băiatului său de clasa a VIII-a, dar și colegilor lui de la Școala 38, li s-au dat și un chestionar cu întrebări destul de intruzive, referitoare la viața privată, pentru care părinții nu și-au dat acordul. 

Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor părintelui, acest chestionar a fost obligatoriu, minorii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Printre întrebările deranjante se află: ”Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele; Aveți mașină; Ai smarphone” . Mai mult decât atât, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă ”Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”. 

”După ce elevii au susținut testarea TIMMS anunțată, au fost opriți în bănci de către administratorul de test, pe motiv că mai au de completat un al doilea chestionar cu 54 de întrebări. Nici unul dintre părinți nu a avut cunoștință de acest al doilea chestionar. Din câte am înțeles, întrebările au fost de genul: Cum te identifici? 1. Băiat; 2. Fată; 3. Altele; Ai camera ta?; Părinții tăi locuiesc în România? Ai mașină de spălat vase, rufe? Ce studii au părinții tăi? Etc. Ulterior, după ce am sunat-o pe doamna dirigintă să obțin mai multe informații, referitoare la acel chestionar, aceasta a spus că nu știe despre chestionar, ca apoi să revină și să spună că a luat legătura cu administratorul de test, confirmând existența acestuia, dar calmându-mă că aceste chestionare sunt nenominale. Totuși, copiii au primit un cod unic de acces și parolă ceea ce înseamnă că aceste teste sunt nominale. Consider că cele menționate încalcă foarte grav articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, adică respectarea vieții private și de familie, precum și articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal, cât și art 205 ” lipsirea de libertate în mod ilegal” legea 286/ 2009 din Codul Penal, deoarece copiilor li s-a spus să rămână în bănci pentru completarea unui chestionar neanunțat pentru care nu s-a obținut acordul verbal sau scris al părinților. Consider privare de libertate această atitudine pe care a avut-o administratorul de test. La toate cele menționate am dovezi scrise cât și o filmare”, a declarat un părinte, pentru Replica de Constanța

”TIMMS sunt organizate de cei de la PISA, noi nu avem varianta lor pe hârtie, nu știu cum arată sau la ce anume se referă, sau ce a fost formulat acolo. Totul este pe parolă, și fiecare elev se loghează. Ei au luat legătura direct cu unitățile de învățământ, testele sunt pe niște dispozitive electronic. Din ceea ce știu, testele se administrează la nivel european, și la noi sunt doar traduse. Eu nu am văzut aceste, așa că nu pot să comentez. Nu știu procedura, noi nu avem nici un rol în acest sens. Nu știu dacă au fost asemenea întrebări, cum spune acel părinte. Noi nu avem acces la acele teste, platforma este închisă, de aceea nu pot să comentez.” a declarat, pentru aceeași sursă, Sorin Mihai, inspectorul școlar general.

Navigare în articole