Cel mai mare exercițiu aerian NATO: antrenamente intense bazate pe scenarii reale, de pe front

Exercițiul „Air Defender twenty-three” reunește aproximativ 250 de avioane militare din 25 de state membre NATO și partenere. Printre ele, inclusiv Japonia și Suedia, țară candidată la aderarea în Alianța Nord-Altaltică. Și Statele Unite au trimis în Europa 100 de aeronave pentru aceste exerciții, inclusiv aeronava F-25, cel mai modern avion de luptă al Alianței.

Organizatorii exercițiilor au avut grijă ca antrenamentele să aibă la bază inclusiv scenarii asemănătoare cu cele care se petrec deja pe frontul din Ucraina.”Amploarea acestui exercițiu nu poate fi subestimată. Provocările logistice ale încercării de a conecta 18 țări diferite cu sute de aeronave, pe numeroase baze, pentru a aduce puterea aeriană într-un singur loc în spațiu, pentru a realiza un lucru clar este descurajant (pentru amenințarea externă – n.r)”, spune Daniel Finnegan, comandant.Peste 10 mii de persoane iau parte la acest exercițiu, iar scopul este clar stabilit: consolidarea și apărarea orașelor, aeroporturilor, porturilor sau oricărui centimetru inclus pe teritoriul NATO. Germania joacă un rol important și este centrul logistic al manevrelor.

„Forțele aeriene germane au făcut o treabă fenomenală, susținând toate cerințele unice de comunicații și clasificare”, a declarat Nathaniel Hofmann, comandant.Până la finalizarea exercițiilor, pe 23 iunie, trei zone de zbor vor fi închise traficului aerian civil. Exercițiul este cel mai amplu de acest timp de la înființarea Alianței. 

Navigare în articole