Aderarea Ucrainei la NATO. Decizii cruciale, așteptate săptămâna acesta, la reuniunea Alianței Nord-Atlantice de la Oslo

În prezent, țări precum SUA şi Germania se tem că o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică printr-o procedură accelerată ar face ca NATO să se apropie de intrarea într-un război activ cu Rusia, relatează Reuters preluat de Agerpres.

Totuşi, atât Kievul, cât şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din Europa de Est fac presiuni pentru ca NATO să facă cel puţin unii paşi concreţi pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice la Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

„Ar fi foarte trist dacă cineva, în orice fel, ar vedea rezultatul Summitului de la Vilnius ca pe o victorie a Rusiei prin excludere aderării Ucrainei la NATO cândva”, a afirmat vineri şefa executivului lituanian Ingrida Simonyte.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atât timp cât războiul contra Rusiei continuă.

„A deveni membru în plin război nu se află pe agendă. Întrebarea este ce se întâmplă atunci când se încheie războiul”, a spus Stoltenberg.

Navigare în articole